FELÜLETKEZELÉS


A kiváló minőségű, tartós bevonatok elkészítéséhez az előkezelés és a korrózió védelem széles spektrumát tudjuk biztosítani, a szemcseszórástól a savas és lúgos zsírtalanításon át a legkülönfélébb konverziós felületek kialakításáig.  Az előkezelés arra szolgál, hogy megtisztítsuk a fém felületeket, mert a korrózióvédő bevonatokat csak tiszta felületre lehet felvinni.

A megfelelő felületvédelmi eljárás kiválasztásában segítséget nyújtanak nagy tapasztalattal rendelkező munkatársaink. Az általunk használt felületkezelő anyagok a legmodernebb technológia szerinti vizes bázisú oldatok, környezetvédelmi szempontból is a ma ismert legkorszerűbb rendszerek.

ELŐKEZELÉSI TECHNOLÓGIÁINK

Zsírtalanítás:

Az alkatrészek előállítása közben szennyeződések, például zsírok vagy olajok kerülhetnek a felületre. Ezeket a jó minőségű felület létrehozása érdekében még a felületkezelés előtt el kell távolítani. A zsírtalanítást alumíniumfelületeken lúgos, acél, illetve más fémfelületen pedig savas oldatokkal végezzük.  

Oxidmentesítés:

Az alumínium tárgyak oxidmentesítését savas pácolással végezzük, a konverziós réteg felvitele előtt.

Szemcseszórás:

A finom szemcsés anyagot nagy sebességgel a megtisztítani kívánt felületre repítjük, így leválasztva a szennyeződéseket, rozsdát, régi festékréteget a fémről. Kisebb méretű alumíniumöntvények nagy szériában történő szemcseszórását is vállaljuk.

FELÜLETKEZELÉSI TECHNOLÓGIÁINK

Korrózióvédő bevonatok:

A felület megtisztítását követően krómmentes konverziós bevonatot, vagy foszfát korrózióvédő réteget tudunk felvinni a felületre. Ezek meggátolják az alumínium és acél korrózióját és segítik az előírt festékbevonat tapadását, így biztosítva a bevonat tartósságát. Kétféle konverziós bevonatot használunk:

 • a bevonat önállóan is korrózióvédelmet biztosít
 • a bevonat festéssel együtt biztosít kiváló védelmet

Az acél elemeket foszfát korrózióvédő réteggel látjuk el és passziváljuk.

Az általunk használt vegyszerek egyike sem tartalmaz az 1907/2006/EC (REACH) európai szabályzás által tiltott komponenseket, és megfelel az RoHS direktívának is.

Cinkporos korróziógátló alapozó:

Az alapozót elektrosztatikus úton hordjuk fel. Ezt az eljárást elsősorban a fokozott kültéri igénybevételű, nagyobb méretű vas-, acél tárgyak (pl. kerítéselemek) esetén ajánljuk.

A tisztítás és korrózió védelem után megkezdődhet az elemek porfestése. További részleteket és tudnivalókat a porlakkozásról itt talál.

GYAKORLATI TUDNIVALÓK

A felületkezelés módját meghatározó tényezők:

 • vevő által megadott specifikáció
 • anyag összetétele
 • felhasználási terület
 • szükség esetén összehasonlító tesztek

A következő anyagok felületkezelését biztosítjuk:

 • alumínium
 • acél
 • vas
 • réz
 • bronz

Krómmentes konverziós réteg; E-CLPS 4600, ill. E-CLPS 2100 felvitelét a következő méretű felületekre vállaljuk:

Magasság: 500 mm 
Szélesség: 300 mm
Hosszúság: 6000 mm